Šta ako vam je veb-sajt hakovan?

Postoje razne pretnje od ljudi i zlonamernog softvera koje mogu hakovati veb-sajt i prouzrokovati štetu sadržaju. Ovo je čest problem, ali pre svega, ako imate internet prodavnicu ili veb-sajt kompanije, morate imate plan za održavanje i zaštitu.

Nije neuobičajeno da zlonamerne skripte probiju zaštitu nedovoljno zaštićenih veb-sajtova. Ako se nađete u takvoj situaciji i imate sreću da ništa nije izbrisano sa vaše veb lokacije ili imate ažurirane rezervne kopije, pred vama je veliki izazov da se rešite uljeza.

Zlonamerne skripte često su infiltrirane i umnožene u različitim direktorijima vašeg sajta a neretko i vašeg naloga na serveru. U nekim situacijama ne možemo se osloniti samo na skener zlonamernog skripta i podrazumevana podešavanja bezbednosti veb servera. WordPress programeri dobro znaju strukturu direktorija templejta, što olakšava otkrivanje fascikli i datoteka koje ne pripadaju određenoj lokaciji.

Svaki veb-sajt mora primeniti barem osnovne sigurnosne principe zaštite od hakovanja i zlonamernog koda. Niko ne može garantovati 100% zaštitu ali najveći broj propusta je upravo razlog neadekvatno zaštićenog ili zapostavljenog sajta.

Koliko vredi vaš veb-sajt? Znate li koliko košta biti hakovan? Gubitak veb-sajta može negativno uticati na vaše poslovanje.

Postoje dva rešenja

Oporavite zaražen veb-sajt ili ga zamenite novim

Ukoliko imate svežu sigurnosnu kopiju veb-sajta ili ukoliko je dovoljno samo ukloniti zlonamerni skript iz direktorijuma kako bi sve normalno funkcionisalo, možda ga možete oporaviti. Čišćenje zaraženih datoteka i preduzimanje bezbednosnih mera zavise i od veličina veb-sajta i složenosti problema. Ovo može uticati na obim posla i vreme neophodno da se problem reši.

Ako nemate rezervnu kopiju, a neisplativo je krpiti postojeći sajt, zamenite ga novim.

Ukoliko se na vašem hosting nalogu nalazi više domena, velika je verovatnoća da će i oni biti zaraženi.

Ova usluga se odnosi na jedan veb-sajt. Ukoliko imate dodatnih pitanja ili zahteva, možete ih navesti u poruci. Popunite formular i pošaljite.

Saznajte više

Oporavak veb-sajta

  • Oporavak zaraženog veb-sajta
  • Primena sigurnosnih principa
  • Kreiranje sveže rezervne kopije
  • Kreiranje izveštaja